Η εξάτμιση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία ένα υγρό αλλάζει φάση και μετατρέπεται σε υδρατμούς ή σε αέριο. Η ενέργεια που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία ονομάζεται λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης και διαφέρει ανάλογα με το υγρό και τις θερμοκρασίες του αέρα. Η χρήση της εξάτμισης του νερού με στόχο τη μείωση των θερμοκρασιών του αέρα και των επιφανειακών θερμοκρασιών των υλικών αποτελεί τη στρατηγική του δροσισμού με εξάτμιση. Ο δροσισμός με εξάτμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: άμεσα και έμμεσα. Σε έναν υπαίθριο χώρο ή σε έναν κλειστό χώρο, ο άμεσος δροσισμός με εξάτμιση πραγματοποιείται όταν το νερό εξατμίζεται από επιφάνειες ή από σταγονίδια νερού, αυξάνοντας το περιεχόμενο των υδρατμών του αέρα. Ο έμμεσος δροσισμός με εξάτμιση πραγματοποιείται όταν η εξάτμιση του νερού δεν συμβαίνει στο εσωτερικό του χώρου, αλλά στις εξωτερικές επιφάνειες του. Η εξάτμιση του νερού χρησιμοποιείται για το δροσισμό του κελύφους, που, με τη σειρά του, προκαλεί μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών λόγω μεταφοράς θερμότητας. Τόσο ο άμεσος, όσο και ο έμμεσος δροσισμός με εξάτμιση προκαλούν μείωση της θερμοκρασίας του αέρα και ταυτόχρονη αύξηση της σχετικής υγρασίας. Στην περίπτωση του άμεσου δροσισμού, η εξάτμιση του νερού αυξάνει και το περιεχόμενο των υδρατμών του αέρα. Η αποτελεσματικότητα του δροσισμού με εξάτμιση συνδέεται στενά με τις μικροκλιματικές συνθήκες, που επικρατούν σε έναν υπαίθριο χώρο, δηλαδή με τη θερμοκρασία του αέρα και τη σχετική υγρασία του. Ως αποτέλεσμα, ο δροσισμός με εξάτμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία ξηρού βολβού είναι ανάμεσα σε 27 και 42 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία υγρού βολβού δεν ξεπερνάει του 22 βαθμούς Κελσίου. Τα επίπεδα σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας ξηρού βολβού που επικρατούν στις περισσότερες μεσογειακές πόλεις κατά τις μεσημεριανές ώρες των καλοκαιρινών μηνών ευνοούν την χρήση μεθόδων δροσισμού με εξάτμιση.

Πηγή : ΑΙΝΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ., ΜΔΕ Ε.Μ.Π., Δρ. Ε.Μ.Π.

Οι κυψέλες εξάτμισης νερού ( evaporative cooling pads ) που διαθέτει η εταιρεία μας έχουν υψηλή απόδοση ψύξης. Μπορούν να χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς ψύξης αλλά είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την ψύξη κτηνοτροφικών κτιρίων και θερμοκηπίων όταν απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα αέρα.

Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι :

 • Υψηλή απόδοση εξάτμισης
 • Εξαιρετικές ιδιότητες διαβροχής
 • Χαμηλή πτώση πίεσης όταν είναι υγρή, οδηγώντας σε χαμηλότερο λειτουργικό κόστος
 • Χωρίς απώλεια νερού από το τοίχωμα
 • Ισχυρή και αυτοδύναμη υποστήριξη
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής
ANTARTIS Cooling pad

 

Συστήματα υδρονέφωσης made in Italy.
Προσφέρουμε προσαρμοσμένες λύσεις για την ικανοποίηση οποιασδήποτε ανάγκης στον τομέα της υδρονέφωσης. Διαθέτουμε συστήματα υδρονέφωσης χρησιμοποιώντας εξαρτήματα υψηλής ποιότητας. Τα συστήματά μας προσφέρουν μια ευέλικτη λύση, ειδικά όταν ένα παραδοσιακό κλιματιστικό θα ήταν αναποτελεσματικό ή πολύ δαπανηρό. Τα συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς χώρους και είναι διαθέσιμα σε κιτ εύκολης εγκατάστασης.

Το πιεστικό συγκρότημα φέρνει νερό σε πίεση από 60 έως 100 bar και, μέσω ειδικών ακροφυσίων, τα οποία ψεκάζουν το νερό σε σταγονίδια μόλις 10 μικρών. Το ψεκασμένο νερό εξατμίζεται αμέσως μειώνοντας τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Η ευελιξία των συστημάτων υδρονέφωσης τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως χώρους με νωπά προϊόντα, βιτρίνες κρέατος και ψαριών, κελάρια κρασιών, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, σε χώρους για καταστολή της σκόνης καθώς και σε χώρους όπου χρειάζεται έλεγχος των οσμών ( χώρου υγειονομικής ταφής εσπεριδοειδών ή μέσα σε εγκαταστάσεις διαλογής αποβλήτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και διυλιστήρια πετροχημικών.)

Η εξάτμιση νερού είναι η πιο αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία ψύξης η οποία λειτουργεί με βάση την αρχή της απορρόφησης θερμότητας από την εξάτμιση του νερού.

Μια αντλία κυκλοφορεί νερό από τη δεξαμενή σε μία κυψέλη την οποία καθιστά υγρή.
Ένας ανεμιστήρας / φυσητήρας αντλεί ζεστό αέρα από το εξωτερικό της μονάδας και τον αναγκάζει να περάσει μέσα από την βρεγμένη κυψέλη.
Καθώς ο αέρας περνά μέσα από το κυψέλη ψύχεται με εξάτμιση.
Ο ανεμιστήρας και ο κινητήρας έχουν μέγεθος και σχεδιασμό για να παρέχουν την κατάλληλη ροή αέρα.

Πλεονεκτήματα :

 • Ενεργειακή απόδοση
  Οι ψύκτες αέρα καταναλώνουν έως και 10 φορές λιγότερη ενέργεια από τα Air condition. Καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια έτσι οι μηνιαίοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας  είναι σημαντικά χαμηλότεροι.
 • Χαμηλή Συντήρηση
  Τα air coolers απαιτούν χαμηλή συντήρηση. Σπάνια πρέπει να καλέσετε έναν μηχανικό για συντήρηση ή αντιμετώπιση προβλημάτων όπως στην περίπτωση των AC.
 • Φιλικό προς το περιβάλλον
  Τα air coolers έχουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη χωρίς επιβλαβείς εκπομπές χλωροφθορανθράκων (CFC) και πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

air cooler